» home » Werk

Het specialistenregister klinisch verloskundige

Verloskundigen zijn krachtens de wet BIG op grond van artikel 36 bevoegd om voorbehouden handelingen te verrichten. Dit betekent ook dat de titel van verloskundige in Nederland beschermd is. In de Wet BIG artikel 31 staat voor verloskundigen beschreven wat tot het gebied van deskundigheid van de verloskundige wordt gerekend. In de algemene maatregel van bestuur (AMvB) staat beschreven wat tot het deskundigheidsgebied van de verloskundige wordt gerekend zoals verloskundige handelen. Door te werken in een tweedelijns of derdelijns setting verlaat de verloskundige echter haar deskundigheidsgebied als bedoeld in AMvB. Er kan dan ook worden geconcludeerd dat een klinisch verloskundige altijd op het deskundigheidsgebied van de gynaecoloog werkt en buiten het in de AMvB omschreven deskundigheidsgebied van de verloskundige. Want ook al gaat het om handelingen die op zichzelf wel tot haar deskundigheidsgebied horen, het betreft in een klinische setting altijd patiënten die een medische indicatie hebben. De klinisch verloskundige zal haar verloskundige werkzaamheden in een tweedelijns of derdelijns setting momenteel altijd onder (eind)verantwoordelijkheid van de gynaecoloog verrichten. In de huidige situatie is er dus sprake van opdrachtgeverschap en taakdelegatie, niet van taakherschikking. Bovendien is de juridische positie van de klinisch verloskundige op dit moment niet gewaarborgd.

De uitbreiding van het deskundigheidsgebied kan worden bewerkstelligd door een nieuw in te stellen specialistenregister voor klinisch verloskundigen. De wet BIG geeft de KNOV de mogelijkheid een specialistenregister in te stellen en daaraan een specialistentitel te verbinden die na goedkeuring van de Minister als wettelijk erkende specialistentitel wordt aangemerkt. Tevens moet worden voldaan aan de voorwaarde dat er een systeem van registratie en herregistratie moet worden ingesteld. De titel klinisch verloskundige zal door het invoeren van het klinisch verloskundige specialistenregister worden erkend en beschermd. (Her-) inschrijving in het Specialistenregister Klinisch Verloskundige leidt automatisch tot (her-)registratie in het BIG register Verloskundige. Door instelling van het specialistenregister voor klinisch verloskundigen worden de professionele zelfstandigheid van de klinisch verloskundige en de juridische positie gewaarborgd, en komt er binnen de ziekenhuisorganisatie duidelijkheid over de rol en de positie van de klinisch verloskundige. Daarnaast geeft het specialistenregister duidelijkheid aan zwangeren wat van een klinisch verloskundige verwacht mag worden en wat zijn of haar verantwoordelijkheden zijn.

Registratie in het specialistenregister kan alleen na het volgen van een HBO masteropleiding klinisch verloskundige. Herregistratie in het Specialistenregister Klinisch Verloskundige kan alleen indien aan de uitgebreide kwaliteitseisen van het Specialistenregister Klinisch Verloskundigen is voldaan. Te verwachten is dat de groep MPA-klinisch verloskundigen zich als eerste kunnen laten inschrijven in het nieuwe specialistenregister. 

Voor klinisch verloskundigen die al geruime tijd ervaring hebben maar die geen MPA-KV zijn,  zal waarschijnlijk via een assessment worden vastgesteld welke modules van de HBO masteropleiding klinisch verloskundige nog moeten worden gevolgd om voor inschrijving in het specialistenregister in aanmerking te kunnen komen, zonder dat zij de volledige HBO masteropleiding klinisch verloskundigen hoeven te doorlopen. Het kwaliteitskader en de toelatingseisen hiervoor zullen door de KNOV worden ontwikkeld. Voor deze groep verloskundigen is het belangrijk om alvast een portfolio aan te leggen en dit goed bij te houden omdat het van belang kan zijn bij het assessment. Ook inschrijving in het kwaliteitsregister van de KNOV kan hier een positieve bijdrage aan geven. Inschrijving in het kwaliteitsregister van de KNOV wordt door de ziekenhuizen 100% vergoed. 

Momenteel wordt volop gewerkt aan het ontwikkelen van de HBO masteropleiding klinisch verloskundige door de Hogeschool in Rotterdam, samen met de AVM in Maastricht. In september 2017 is er een macro doelmatigheidsonderzoek geweest naar deze nieuwe HBO masteropleiding, deze is positief bevonden. Op 31 mei 2018 is de accreditatie voor de master klinisch verloskundige officieel toegekend voor 120 ECT (European Credits, volgens het European Credit Transfer System), waardoor nu de specialistentitel bij het ministerie van VWS kan worden aangevraagd. De komende maanden zal er door de Hogeschool Rotterdam, de NVOG en KNOV worden gelobbyd voor de financiering en bekostiging van de master klinisch verloskundigen omdat volgens de wet HBO-master maar 60 ECT (dit is 1 studiejaar) in aanmerking komt voor financiering. Zonder financiering kan de master immers niet op korte termijn van start kan gaan.

Lid worden?

Ontvang vier keer per jaar de nieuwsbrief, steun de klinisch verloskundigen en krijg korting op inschrijving voor het symposium.

Voorinschrijving NVOG Kwaliteitsregister Klinisch Verloskundigen

Voorschrijving voor het NVOG Kwaliteitsregister Klinisch Verloskundigen. U wordt op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen omtrent genoemd register.